De Bijbelfluisteraar

“Luísteren naar verhalen geeft verdieping. Kan genezen zelfs: een goed verhaal raakt de ziel, waar soms de pijn zit en problemen verstopt zijn.” (Jac Vroemen)

Er schuilt een diepe, oeroude en universele wijsheid in bijbelverhalen… Om dit geheim te onthullen is er een speciale sleutel nodig: je zult jezelf persoonlijk moeten inbrengen en de verhalen relateren aan je eigen levensverhaal.

Als Bijbelfluisteraar kies ik voor een dynamisch begrip van het woord ‘heilig’. Dan worden bijbelverhalen ‘tools’ om mensen te ‘heiligen’ > in de zin van ‘helen’ en ‘tot innerlijke besef te laten komen van de oorspronkelijke heelheid’.

Mijn uitgangspunt dat jij en ik per definitie deel uitmaken van de Oorspronkelijke of Fundamentele Eenheid (God), dus in essentie al heel zijn, maar dat we ons dit over het algemeen niet beseffen en leven vanuit een staat van afgescheidenheid.

Beschouwd vanuit de Fundamentele Eenheid is de staat van afgescheidenheid onwerkelijk, maar alleen hebben we te maken met de rauwe werkelijkheid van onze huidige persoonlijke & maatschappelijke situatie. Die wordt gecreëerd en in stand worden gehouden door onze staat, overtuigingen en gevoelens van afgescheidenheid.

De Bijbel vertelt het archetypische verhaal van Adam & Eva over hoe wij als mensen onze verbinding met de Fundamentele Eenheid verloren hebben. Vervolgens hoe mensen hiermee worstelen en uiteindelijk over hoe wij deze verbinding kunnen herstellen en het belang ervan voor ons dagelijks leven.

De Bijbel staat vol verhalen over mensen die, net als wij, met vallen en opstaan, van binnen en buiten bewogen, rauw en liefdevol, bruut en prachtig, met weerstand en vertrouwen, vol overgave of juist niet, hopeloos verloren en met nieuwe moed, meer en minder succesvol, zich een weg door het leven proberen te banen.

Het alternatief voor de staat van afgescheidenheid, is de staat van onderlinge verbondenheid (Christus). In deze staat besef dat je per definitie onderdeel uitmaakt van de Fundamentele Eenheid. Dit besef ligt in feite als een zaadje in ieder mens verborgen en vormt letterlijk de kern van wie jij werkelijk bent. Ik ben er heilig van overtuigd dat bijbelverhalen in essentie bedoeld zijn om dit besef in jou en mij te doen ontwaken en/of te doen groeien.

Hiervoor is het dus nodig dat wij onszelf persoonlijk inbrengen en de verhalen relateren aan ons eigen levensverhaal. Dat is wat ik doe als Bijbelfluisteraar en ik nodig jou uit om samen met mij onbevangen het gesprek met de bijbel aan te gaan. Laat je onderdompelen. Ga voorbij wat je denkt te weten. Open de vastomlijnde kaders van je verstand. Breng de woorden tot leven. Raak ze aan met jouw persoonlijke ervaring. Breek de boel open! Laat het stromen! Ontdek nieuwe betekenissen. Adem ze in en uit. Kom tevoorschijn met je angst, boosheid, verdriet en ook je vreugde, passie, verlangen en kracht.

“It is going to be a bumpy ride, but it is all worth it!”