Kloosterweekenden

Kloosterweekend 3-5 juli 2020: Geïnspireerd & Leven

Er schuilt een diepe, oeroude en universele wijsheid in bijbelverhalen… Om dit geheim te onthullen is er een speciale sleutel nodig, namelijk: je zult jezelf persoonlijk moeten inbrengen en de verhalen relateren aan je eigen levensverhaal.

Uitgangspunt hierbij is dat we per definitie deel uitmaken van de Oorspronkelijke of Fundamentele Eenheid (God), dus in essentie al heel zijn, maar dat we ons dit over het algemeen niet beseffen en leven vanuit een staat van afgescheidenheid.

“The Light in one awakens it in all. And when you see it in your brother, you are remembering for everyone.” (uit: Een Cursus in Wonderen)

Beschouwd vanuit de Fundamentele Eenheid is de staat van afgescheidenheid onwerkelijk, maar alleen hebben we te maken met de rauwe werkelijkheid van onze huidige persoonlijke & maatschappelijke situatie. Die wordt gecreëerd en in stand worden gehouden door onze staat van afgescheidenheid. We zijn er heilig, of liever gezegd: ON-heilig van overtuigd dat we werkelijk afgescheiden zijn. Van de Fundamentele Eenheid, van elkaar, maar ook van bepaalde delen van onszelf die we als onwenselijk, gevaarlijk, zondig, te kwetsbaar, te krachtig, te pijnlijk, te schitterend, etc. beschouwen.

Het alternatief voor de staat van afgescheidenheid, is de staat van onderlinge verbondenheid. In deze staat besef dat je per definitie onderdeel uitmaakt van de Fundamentele Eenheid. Dit besef ligt in feite als een zaadje in ieder mens verborgen en vormt letterlijk de kern van wie jij werkelijk bent.

Hammerskjold: ‘Ik weet niet wie – of wat – de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ja, tegen iemand – of iets. Vanaf dat moment heb ik de zekerheid dat het leven zinvol is en dat mijn leven, in overgave, een doel heeft.’

De Bijbel staat vol verhalen over mensen die, net als ons, met vallen en opstaan, van binnen en buiten bewogen, rauw en liefdevol, bruut en prachtig, met weerstand en vertrouwen, vol overgave of juist niet, hopeloos verloren en met nieuwe moed, meer en minder succesvol, zich een weg door het leven proberen te banen.

Hoewel ik dus gebruik maak van bijbelverhalen, gaat wat mij betreft het hierboven beschreven besef van onderlinge verbondenheid voorbij aan het behoren tot een specifieke religie. Het is veel meer een ‘staat van zijn’ en een levenshouding.

“Als je de moed hebt te handelen in de wereld vanuit je eigen geraaktheid, los van aangeleerde oordelen over goed en kwaad, dan zul je ontdekken dat je rijkelijk gezegend bent met talenten om vorm te geven aan wat jou innerlijk beweegt.”  (Bram Moerland)

Het kloosterweekend gaat over van binnenuit aangesproken en uitgedaagd te worden: jezelf te herinneren wie je werkelijk bent en hoe je dit kan vertalen naar jouw dagelijks leven. Dit doen we met behulp van meditatie, Lectio Divina, lichaamsoefeningen, momenten van reflectie en visualisatie-oefeningen. Juist omdat de focus ligt op persoonlijke en praktische toepassing, maakt dat dit weekend toegankelijk is voor iedereen ongeacht levensbeschouwelijke achtergrond.

Praktisch:

  • Locatie: Abdij van Berne (www.abdijvanberne.nl)
  • Tijd: vrijdag 3 juli 2020 15:00 t/m zondag 5 juli 2020 15:00
  • Inloop vrijdagmiddag om 15.00: koffie 7 thee, verdeling kamers
  • Je krijgt de mogelijkheid om deel te nemen aan de verschillende vieringen of deze tijd te gebruiken als vrije tijd.
  • 08:00 ontbijt, 13:00 warme maaltijd en 18:30 broodmaaltijd. Hou er rekening mee dat deze maaltijden eenvoudig zijn. Eventuele dieetwensen van te voren doorgeven.
  • Het inhoudelijk programma heeft een workshop karakter o.a. geïnspireerd door de theorie van Joseph Campbell (Reis van de Held).
  • Er zijn 5 eenpersoonskamers en 5 tweepersoonskamers beschikbaar. Maximaal aantal deelnemers is dus 15 (minimum is 6).

AANMELDING bevestigen door email te sturen naar geinspireerdleven@gmail.com + €350 over te maken op NL82INGB0006897766 tnv J. Vreeman ovv Kloosterweekend (met datum) + je naam. Je plekje is gereserveerd als je betaald hebt. (zie note*)

Het programma is aangepast aan het ritme van het klooster. Er is tussendoor tijd om te wandelen in de omgeving, te genieten van de kloostertuin of gewoon even te rusten.

Ervaringen van deelnemers aan een eerder kloosterweekend:

Jannette: “Na het weekend ervoer ik enorm veel energie en een enorm gevoel van liefde voor alles wat leeft: haast euforisch! Dat voelt inmiddels weer iets meer in proportie. Ik voel me lekker in m’n vel en geest en kijk liefdevol terug op het weekend. (…) Het meest ben ik geraakt door het respect onderling en de interesse in elkaars delen. De rust van de abdij maakte voor mij dat ik even helemaal op mezelf gericht kon zijn, wat ruimte en ontspanning gaf.”

Julia: “De gehele manier waarop Joachim het inspiratie weekend gaf en begeleidde ervoer ik als bijna magisch. Vooral doordat hij de meditatie oefeningen erg goed op elkaar had afgestemd en op een verantwoorde manier snel de diepte in ging. Wat mij het meest raakte was de meditatie oefening, die over weerstand/weigering ging. Door hier naar te kijken en deze te voelen keerde de angst zich om en voelt het, dat ik alles los kon laten. En voel me hierdoor veel dichter bij mezelf.”

Arnoud: “Leuk om op deze manier een klein beetje het leven van een monnik te proeven. De begeleiding van Joachim is erg fijn. Hij laat iedereen in zijn waarde en maakt overal ruimte voor. Ik zou zo weer naar een kloosterweekend gaan!”

Over Joachim Vreeman

Geïnspireerd vanuit mijn persoonlijke interesse, werkervaring en studieachtergrond (Religiewetenschappen, Geestelijke Verzorging en Psychosynthese), is het mijn passie om praktische spiritualiteit te integreren met persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier wil ik mijn bijdrage leveren aan het bewustzijn dat alles en iedereen met elkaar verbonden is.

*Note
Cancelation policy: Tot drie maanden tevoren geld terug min 50 euro reserverings- en administratiekosten. Tot een maand van te voren 50% van het totaalbedrag terug. Daarna is restitutie niet meer mogelijk. Je kunt wel je plek doorgeven aan iemand anders.